Články

Utopenci

Utopenci

  • Suroviny:
  • 2 kg méně tučných špekáčků
  • 1,75 kg cibule
  • 600ml octa
  • 1250ml vody
  • 120g soli
  • 5g černého pepře
  • 10g cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 3 bobkové listy
  • chilli

Postup:

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli, vaříme 2 minuty. Nálev necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Na dno vymyté 5l sklenice rozložíme cibuli. Potom cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Můžeme přidat feferonky a papriku. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je nutné velmi dobře uzavřít. Poté necháme v chladu 5-7 dní odležet.

Nakládaný Hermelín podle Kašpara

Nakládaný Hermelín podle Kašpara

Suroviny:

  • 4 hermelíny (nejlepší jsou cca 15dní do doby spotřeby)
  • 2 cibule
  • česnek
  • paprika mletá (sladká, ostrá)
  • bobkový list
  • nové koření, pepř celý
  • rozmarýn mletý, tymián
  • rostlinný olej
  • chilli papričky celé

Postup:

Na dno sklenice naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli. Posypeme připraveným kořením a lehce zalijeme olejem. Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a položíme na cibuli a směs koření. Znovu zalijeme olejem a postup opakujeme do doby, než nebude sklenice plná.

Halušky se zelím

Halušky se zelím

Suroviny:

  • 3 velké brambory
  • 100g polohrubé mouky
  • 30dkg slaniny
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, sádlo
  • 1 vejce
  • kyselé zelí

Postup:

Brambory nastrouháme, přidáme vejce a mouku. Těsto důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem. Těsto musí být tuhé, abychom mohli dobře dělat noky. Noky vaříme ve vařící vodě 3 minuty. Vařené noky propláchneme studenou vodou a přidáme lžíci sádla, aby se neslepily. Cibuli nakrájíme a osmažíme společně se slaninou. Nakonec smícháme noky se slaninou a zelím.

Slepice na paprice

Slepice na paprice

Suroviny:

  • 1 slepice
  • kysaná smetana
  • červená paprika
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • houskový knedlík
  • bobkový list, nové koření

Postup:

Umytou slepici vložíme do Papinova hrnce s bobkovým listem, novým kořením a solí. Podlijeme vodou a vaříme zhruba 20 minut. Slepici vyjmeme z hrnce, necháme okapat a obereme od kostí. Vývar zahustíme směsí kysané smetany, červené papriky a hladké mouky. Za stálého míchání důkladně provaříme. Přidáme nakrájené maso a dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Tortila

Tortilla

Suroviny:

  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 1 kuřecí plátek
  • lžíce bílého jogurtu
  • kečup
  • stroužek česneku
  • lžíce oleje
  • pekingské zelí
  • tortilla

Postup:

Místo hotových, koupených tortill je možné si je udělat doma. Doporučuji si ale tyto hotové tortilly zakoupit. Lehce je opečeme na pánvi a připravíme si náplň. Na tortillu naskládáme listy pekingského zelí, plátky cibule, plátky rajčat a na tenká kolečka nakrájený česnek. Maso nakrájíme na proužky, lehce orestujeme na cibulce a vložíme na zeleninu. Tu potom zakapeme bílým jogurtem a kečupem. Tortillu zabalíme podobně jako palačinky.

„Bůh stvořil člověka, když ho přestaly bavit opice. Na další pokusy už pak neměl nervy.“ Mark Twain