Články

Jablkový závin (štrůdl)

Jablkový závin (štrůdl)

Suroviny:

  • 40dkg hladké mouky
  • 20dkg tuku
  • 1 vejce
  • sůl, cukr, skořice
  • vlašské ořechy
  • 1/8 l studené vody

Postup:

Tuk rozpustíme a smícháme s moukou, přidáme vejce, špetku soli a podle potřeby vodu. Zaděláme těsto. To vyválíme, potřeme jablky a cukrem. Můžeme posypat skořicí a rozdrcenými vlašskými ořechy. Těsto poté zabalíme do požadovaného tvaru a pečeme dozlatova.

Bábovka

Bábovka

Suroviny:

  • 37dkg moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 12dkg oleje
  • 12dkg vody
  • 37dkg polohrubé mouky
  • ½ kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 bílků

Postup:

Bílky vyšleháme s trochou cukru v tuhý sníh. Žloutky, zbytek cukru, vanilkový cukr utřeme do pěny a pozvolna přidáváme olej a studenou vodu. Zamícháme mouku s kypřícím práškem a sněhem z vaječných bílků. Těsto nalijeme do formy a pečeme ¾ hodiny

Buchty hloupého Honzy

Buchty hloupého Honzy

Suroviny:

  • 250ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 žloutky
  • 500g hladké nebo polohrubé mouky
  • 120g másla
  • špetka soli
  • povidla

Postup:

Z trochy ohřátého mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Kvásek promícháme s mlékem, žloutky, moukou, polovinou rozpuštěného másla a solí. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vymažeme máslem. Vykynuté těsto rozprostřeme na pomoučený vál, rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec dáme lžíci povidel a těsto spojíme. Buchty ukládáme na plech spojem dolů, potíráme je rozpuštěným máslem, aby se neslepily, a necháme je ještě 15 minut kynout na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po deseti minutách snížíme teplotu o deset stupňů a dopékáme 20-25 minut.

Palačinky

Palačinky

Suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 750ml mléka
  • 1 vejce špetka soli

Postup:

Suroviny zamícháme vařečkou a naběračkou naléváme na rozpálenou pánev. Smažíme z obou stran. Palačinky podáváme s marmeládou, šlehačkou či připraveným krémem. Můžeme zamotat do ruličky, nebo jen přehnout a krájet vidličkou.

Koblížky

Koblížky

Suroviny:

  • 30g droždí
  • 50g cukru krupice
  • 500g hladké mouky
  • 250ml mléka
  • 50g másla
  • 5 žloutků
  • 2 lžíce rumu
  • sůl
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 sklenička marmelády
  • olej nebo ztužený tuk
  • moučkový cukr

Postup:

Droždí rozdrobíme se lžící cukru, lžící mouky, trochou mléka a necháme vykynout kvásek. Změklé máslo, cukr, žloutky, kvásek, rum, sůl, citronovou kůru, mouku a mléko zpracujeme na hladké těsto. Těsto necháme hodinu vykynout a na pomoučněném vále jej rozválíme na centimetr silnou placku, ze které pomoučněnou sklenicí vykrajujeme kolečka. Středy poloviny koleček poklademe marmeládou, zakryjeme druhou polovinou a okraje spojíme. Koblihy necháme kynout 15 minut. Smažíme dozlatova po obou stranách asi 4-6 minut.

Podkategorie

„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Jan Werich