Články
Jablkový závin (štrůdl)
- Podrobnosti
- Kategorie: S cukrem
- COM_CONTENT_PUBLISHED_DATE_ON
- Napsal Super User
- Zobrazeno: 549
Suroviny:
- 40dkg hladké mouky
- 20dkg tuku
- 1 vejce
- sůl, cukr, skořice
- vlašské ořechy
- 1/8 l studené vody
Postup:
Tuk rozpustíme a smícháme s moukou, přidáme vejce, špetku soli a podle potřeby vodu. Zaděláme těsto. To vyválíme, potřeme jablky a cukrem. Můžeme posypat skořicí a rozdrcenými vlašskými ořechy. Těsto poté zabalíme do požadovaného tvaru a pečeme dozlatova.
Bábovka
- Podrobnosti
- Kategorie: S cukrem
- COM_CONTENT_PUBLISHED_DATE_ON
- Napsal Super User
- Zobrazeno: 459
Suroviny:
- 37dkg moučkového cukru
- 6 žloutků
- 12dkg oleje
- 12dkg vody
- 37dkg polohrubé mouky
- ½ kypřícího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 6 bílků
Postup:
Bílky vyšleháme s trochou cukru v tuhý sníh. Žloutky, zbytek cukru, vanilkový cukr utřeme do pěny a pozvolna přidáváme olej a studenou vodu. Zamícháme mouku s kypřícím práškem a sněhem z vaječných bílků. Těsto nalijeme do formy a pečeme ¾ hodiny
Buchty hloupého Honzy
- Podrobnosti
- Kategorie: S cukrem
- COM_CONTENT_PUBLISHED_DATE_ON
- Napsal Super User
- Zobrazeno: 494
Suroviny:
- 250ml mléka
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce cukru krystal
- 2 žloutky
- 500g hladké nebo polohrubé mouky
- 120g másla
- špetka soli
- povidla
Postup:
Z trochy ohřátého mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Kvásek promícháme s mlékem, žloutky, moukou, polovinou rozpuštěného másla a solí. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vymažeme máslem. Vykynuté těsto rozprostřeme na pomoučený vál, rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec dáme lžíci povidel a těsto spojíme. Buchty ukládáme na plech spojem dolů, potíráme je rozpuštěným máslem, aby se neslepily, a necháme je ještě 15 minut kynout na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po deseti minutách snížíme teplotu o deset stupňů a dopékáme 20-25 minut.
Palačinky
- Podrobnosti
- Kategorie: S cukrem
- COM_CONTENT_PUBLISHED_DATE_ON
- Napsal Super User
- Zobrazeno: 472
Suroviny:
- 300g hladké mouky
- 750ml mléka
- 1 vejce špetka soli
Postup:
Suroviny zamícháme vařečkou a naběračkou naléváme na rozpálenou pánev. Smažíme z obou stran. Palačinky podáváme s marmeládou, šlehačkou či připraveným krémem. Můžeme zamotat do ruličky, nebo jen přehnout a krájet vidličkou.
Koblížky
- Podrobnosti
- Kategorie: S cukrem
- COM_CONTENT_PUBLISHED_DATE_ON
- Napsal Super User
- Zobrazeno: 461
Suroviny:
- 30g droždí
- 50g cukru krupice
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 50g másla
- 5 žloutků
- 2 lžíce rumu
- sůl
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 sklenička marmelády
- olej nebo ztužený tuk
- moučkový cukr
Postup:
Droždí rozdrobíme se lžící cukru, lžící mouky, trochou mléka a necháme vykynout kvásek. Změklé máslo, cukr, žloutky, kvásek, rum, sůl, citronovou kůru, mouku a mléko zpracujeme na hladké těsto. Těsto necháme hodinu vykynout a na pomoučněném vále jej rozválíme na centimetr silnou placku, ze které pomoučněnou sklenicí vykrajujeme kolečka. Středy poloviny koleček poklademe marmeládou, zakryjeme druhou polovinou a okraje spojíme. Koblihy necháme kynout 15 minut. Smažíme dozlatova po obou stranách asi 4-6 minut.
Další články...
Podkategorie
-
Vánoční cukroví
vánoční cukroví
-
Velikonoce
Velikonoce