Koblížky

Koblížky

Suroviny:

  • 30g droždí
  • 50g cukru krupice
  • 500g hladké mouky
  • 250ml mléka
  • 50g másla
  • 5 žloutků
  • 2 lžíce rumu
  • sůl
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 sklenička marmelády
  • olej nebo ztužený tuk
  • moučkový cukr

Postup:

Droždí rozdrobíme se lžící cukru, lžící mouky, trochou mléka a necháme vykynout kvásek. Změklé máslo, cukr, žloutky, kvásek, rum, sůl, citronovou kůru, mouku a mléko zpracujeme na hladké těsto. Těsto necháme hodinu vykynout a na pomoučněném vále jej rozválíme na centimetr silnou placku, ze které pomoučněnou sklenicí vykrajujeme kolečka. Středy poloviny koleček poklademe marmeládou, zakryjeme druhou polovinou a okraje spojíme. Koblihy necháme kynout 15 minut. Smažíme dozlatova po obou stranách asi 4-6 minut.