Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Suroviny:

  • 500g mouky (hladká, polohrubá)
  • 120g cukru
  • 100g tuku (Hera)
  • 1 lžíce sádla
  • 30g droždí
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 250ml mléka
  • špetka soli
  • citrónová kůra, rozinky
  • plátky mandlí

Postup

Do mísy nasypeme mouku a vařečkou vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a přidáme lžičkou cukru. Vařečkou vytvoříme v důlku řídké těsto a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme žloutky, zbytek mléka, rozpuštěný tuk, zbytek cukru, rozinky, špetku soli, citrónovou kůru a vypracujeme vařečkou těsto. Necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto na vále rozdělíme na dvě poloviny. Z každé rukou vypracujeme bochánek. Necháme chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Ostrým nožem mazanec zlehka nařízneme do tvaru kříže. Pečeme ve vyhřáté troubě zprudka 10 minut a potom asi 45 minut. Po vyjmutí posypeme cukrem.