Velikonoční mazanec
- Podrobnosti
- Kategorie: Velikonoce
- COM_CONTENT_PUBLISHED_DATE_ON
- Napsal Super User
- Zobrazeno: 366
Suroviny:
- 500g mouky (hladká, polohrubá)
- 120g cukru
- 100g tuku (Hera)
- 1 lžíce sádla
- 30g droždí
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky + 1 vejce na potření
- 250ml mléka
- špetka soli
- citrónová kůra, rozinky
- plátky mandlí
Postup
Do mísy nasypeme mouku a vařečkou vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a přidáme lžičkou cukru. Vařečkou vytvoříme v důlku řídké těsto a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme žloutky, zbytek mléka, rozpuštěný tuk, zbytek cukru, rozinky, špetku soli, citrónovou kůru a vypracujeme vařečkou těsto. Necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto na vále rozdělíme na dvě poloviny. Z každé rukou vypracujeme bochánek. Necháme chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Ostrým nožem mazanec zlehka nařízneme do tvaru kříže. Pečeme ve vyhřáté troubě zprudka 10 minut a potom asi 45 minut. Po vyjmutí posypeme cukrem.