Zdravá výživa

Zdravá výživa

Dnes znamená zdravá výživa pro mnoho lidí, zvláště pak pro ženy, hodně. Nedovedou si ani představit den bez kusu ovoce či bílého jogurtu, což je jistě správné. Existuje nespočet receptů, rad a tipů, jak jíst zdravě. Co přesně jíst, jaký sport k tomu zvolit, jaké doplňky stravy používat atd. Já se domnívám, že člověk může jíst vše, co mu chutná. Všeho s mírou a některé méně zdravé potraviny jen zřídka. Strava by měla být co možná nejpestřejší, a tak si myslím, že celodenní pojídání mrkve a cereálních tyčinek nás může ochudit o část energie, kterou budeme jistě potřebovat. Je ale ovšem pravdou, že pokud sníme více energeticky hodnotné potraviny, musíme tu energii také vydat. Což znamená nejlépe sportem. Příliš mnoho potravin totiž může zapříčinit ukládání energie ve formě kalorií a tuků, a to jistě nikdo z nás nechce.

O zdravé výživě se mluví již od starověku, už Aristoteles pravil, že zdraví je nejdůležitější kvalita těla. Podobně i Hippokrates věděl, že složky naší výživy mají vliv na naše tělo, zdraví a nemoci. Už tehdy věděli, že budeme-li jíst zdravě, náš život bude delší a kvalitnější. V jídelníčku Řeků a Římanů hrálo podstatnou roli ovoce, ryby a cereálie. Možná i proto jejich civilizace vzkvétala a rozrůstala se.

Touha po zdravé výživě tu byla již od nepaměti. Bohužel hladomory a hlavně války příliš rozvoji zdravého životního stylu nepomohly. V období válek a hladomorů ve středověku si lidé na nějaké ovoce a cereálie nejspíše ani nevzpomněli. Měli co dělat, aby uživili sami sebe, natož tak celou rodinu. Králové na hradech také nejspíš příliš zdravě nežili, což dokazuje i to, že většina z nich byla nemocná a obézní. Tito pojídačů kuřat a smaženého masa se také nedožívali příliš vysokého věku. Zřejmě tomu nepomohly ani studené a vlhké hrady.

Po období hladomorů a nedostatku jídla přišly dvě světové války. To rozvoji zdravé výživy také moc nepomohlo. Jídla bylo opět málo, zdravého ještě míň. A tak lidé stále na zdravé potraviny čekali. Rozvoj zdravého životního stylu přišel tedy až po druhé světové válce. V českých zemích se nástup zdravého životního stylu opozdil. Mohl za to nastupující komunismus a úzký sortiment potravin. V západní Evropě však touha po štíhlé linii stále rostla a rostla. Celkem rychle tato móda začala pronikat mezi všechny vrstvy obyvatelstva a z módy se stal životní styl mnoha žen. Dnes už styl, který je přístupný všem.

Bylo by zbytečné vypisovat, jaké potraviny jsou nejlepší pro náš organismus, co přesně má člověk dělat a jíst. Jak správně sportovat a jaké doplňky používat. Každý jsme jiný a myslím si, že neexistuje přesný postup jak dosáhnout opravdu ideální kombinace a složení našeho jídelníčku. Každý by si měl vybrat přesně to, co mu vyhovuje. Všude kolem nás jsou tisíce zaručených rad a tipů. Všechny, se ale shodují v pěti bodech.

1. Jídelníček by měl být pestrý.

2. Jez do polosyta, pí do polopita.

3. Ovoce, zelenina a cereálie jsou bohaté na vitamíny.

4. Snídej jako král, obědvej jako šlechtic, večeř jako žebrák.

5. Sportuj.