Utopenci

Utopenci

  • Suroviny:
  • 2 kg méně tučných špekáčků
  • 1,75 kg cibule
  • 600ml octa
  • 1250ml vody
  • 120g soli
  • 5g černého pepře
  • 10g cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 3 bobkové listy
  • chilli

Postup:

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli, vaříme 2 minuty. Nálev necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Na dno vymyté 5l sklenice rozložíme cibuli. Potom cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Můžeme přidat feferonky a papriku. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je nutné velmi dobře uzavřít. Poté necháme v chladu 5-7 dní odležet.

„Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec.“ Jan Werich