Frgály

Frgály

Suroviny:

  • 25dkg hladké mouky
  • 5dkg hrubé mouky
  • 7dkg másla
  • 15g droždí
  • 2 žloutky
  • 0,2l mléka
  • 7dkg cukru
  • špetka soli
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

Z trochy vlažného mléka, mouky a cukru připravíme kvásek. V míse vymícháme těsto s moukou a ostatními ingrediencemi. Hladké těsto necháme na teple asi hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na kulaté plechy a vyválíme. Přidáme vrstvu náplně a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Po upečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem. Maková náplň: Na másle uděláme světlou strouhankovou jíšku, přidáme ¼ l černé kávy, namletý mák, cukr a rozinky namočené v rumu. Tvarohová náplň: Smícháme tvaroh, cukr, máslo, pudinkový prášek, vanilkový cukr a přidáme rozinky namočené v rumu.

„Kdyby se mužům dostávalo manželek, jakých si zasluhují, měli by zatraceně těžký život.“ Oscar Wilde