Buchty hloupého Honzy

Buchty hloupého Honzy

Suroviny:

  • 250ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 žloutky
  • 500g hladké nebo polohrubé mouky
  • 120g másla
  • špetka soli
  • povidla

Postup:

Z trochy ohřátého mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Kvásek promícháme s mlékem, žloutky, moukou, polovinou rozpuštěného másla a solí. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vymažeme máslem. Vykynuté těsto rozprostřeme na pomoučený vál, rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec dáme lžíci povidel a těsto spojíme. Buchty ukládáme na plech spojem dolů, potíráme je rozpuštěným máslem, aby se neslepily, a necháme je ještě 15 minut kynout na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po deseti minutách snížíme teplotu o deset stupňů a dopékáme 20-25 minut.

„Nikdy se nesměji nejlépe. Bojím se, že by to mohlo být naposledy.“ Jan Werich