Úvod

 

Úvod

Téma své seminární práce jsem věděl již delší dobu dopředu. Bylo mi jasné, že téma je nejdůležitější, a tak sem si chtěl vybrat něco, co mě zajímá a k čemu mám nějaký vztah. Vařit mě baví, a tak sem si řekl, že to zkusím. Paní učitelce se téma zalíbilo, tak jsem se pustil do vaření. Věděl jsem, že tuto seminární práci nemohu dělat na poslední chvíli. Proto jsem již o letních prázdninách oslovil pár lidí, a dostal jsem se tak k zajímavým receptům. Začal jsem tedy pracovat již o prázdninách, a tak mohu říct, že to je opravdu ročníková práce.

Vaření mě vždycky bavilo a velmi rád zkouším nové věci. Občas se jídlo nepodaří, ale i to jsem schopen podstoupit a nové postupy stále zkoušet. Kombinovat recepty a snažit se o co nejlepší chuť. Myslím si, že vaření je velmi jednoduché. Mnoho lidí se vařit bojí a mají s vařením jen špatné zkušenosti. Připálené mléko na puding, vyvřená voda od brambor a podobně. Tyto chyby ale většinou pramení z nepozornosti. Začínající kuchař například místo hlídání vařícího mléka sleduje televizi, ladí v rádiu lepší stanici atd. Dobrý kuchař si může dovolit dělat více věcí naráz a vše zvládá. Ví totiž, jak dlouho se takové brambory vaří, a situaci na plotně zvládá sledovat, i když zrovna opodál připravuje maso na řízky. I mistr tesař se někdy utne, a proto by se i dobrý kuchař měl soustředit plně na vaření a nevěnovat se dalším věcem.

Proto si myslím, že vaření by měl každý vyzkoušet. Po pár nevydařených pokusech věřím, že přijde kýžený úspěch, pochvala a ocenění například od partnera. Myslím, že každý kdo se vařit nebojí a již vařit umí, je uznáván zejména od partnera a může získat jeho uznání. U žen se umění v kuchyni bere jako samozřejmost, ale muž v kuchyni, to se jen tak nevidí. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že když dívka zjistí, že její přítel umí vařit a v kuchyni je jako doma, tak ji to nejen ohromí, ale také je velmi ráda. Umění vaření proto rozhodně není na škodu ani v osobním životě.